Πορτοκάλι: ποτορτοκαλί,χυμώδες,εσπεριδοειδές,γλυκόπιοτο,καλοφάγωτο...πορτοκάλι βρε αδελφέ!
Μικρή μου αδυναμία τα εσπεριδοειδή και ειδικά τα πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φετούλες να κείτονται γαλήνια μέσα σε πολύχρωμες πιατέλες στις ζεστές γωνιές του σπιτιού ....
Από την αρχή του Χειμώνα και μέχρι το τέλος περίπου της Άνοιξης που τα βρίσκω άφθονα αγαπώ να τα αποξηραίνω για να έχω ένα σεβαστό απόθεμα από δαύτα μιας και τα χρησιμοποιώ κατά κόρον στις διακοσμητικές μου συνθέσεις. Η σχετικά υψηλή τιμή τους στο χονδρεμπόριο (περίπου 22 ευρώ το κιλό) τα κάμει μια σπάταλή αγορά, τη στιγμή μάλιστα που η όλη διαδικασία της αποξήρανσης τους είναι ένα πολύχρωμο αρωματικό παιχνίδι αισθήσεων.
Η αποξήρανση:
Αποξηραίνουμε τα πορτοκαλάκια μας βάζοντας σας πανω σε σίτα τις πρώτες ημέρες για να στάζει το ζουμί τους και να μη μένει πάνω τους και αργήσουν να μας στεγνώσουν. Βαζουμε δηλαδή μια πιατέλα, πάνω σε αυτήν μια σίτα και πάνω στη σίτα τις κομμένες φετούλες από τα πορτοκάλια μας.
Την πιατέλα αυτήν τη βάζουμε κοντά στο καλοριφέρ μας τον Χειμώνα ενώ την Άνοιξη που ο ήλιος είναι αρκετά ζεστός τη βγάζουμε στο μπαλκόνι μας ολη την ημέρα και ετσι τα ξεραίνουμε με τρόπο φυσικό. Το βραδάκι αν έχει υγρασία, βάλτε τα μέσα και μάλιστα όσοι μένετε σε οικοδομή ακόμη κι αν δεν ανάβετε καλοριφέρ στο σπίτι μπορείτε να τα τοποθετήσετε στο κοιχόχρηστο σώμα στο εξωτερικό χωλ του διαμερίσματος σας.
Φετούλες πορτοκαλιού μπορούμε να αποξηράνουμε και στο φουρνο μας. Η διαδικάσια είναι μεν ταχύτερη αλλά δεν ενδεικνυται σε καιρούς ΔΝΤ. Προσωπικά δεν την προτιμώ γιατί μου στερεί το χρώμα και το άρωμα από τον χώρο μου. Τίποτε πιο όμορφο από το να πέφτει το μάτι σου σε χρωματιστές γωνιές στο σπίτι και να νοιώθεις τη χαρά πως κάτι όμορφο και τρυφερό δημιουργείς εκείνη την ώρα.
Ιδέες διακόσμησης με αποξηραμένα πορτοκάλια:
....σε μπώλ να το γεμίζουν οπτικά, να συνοδεύουν κομμάτια παρόμοιων χρωματικών επιλογών και να δίνουν μια natural νότα ακόμη και σε" βαρύτερες", πιο στυλιζαρισμένες επιλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου