Το άρθρο 19 της Οικουμενικής διακήρυξης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αφιερωμένο στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, που προσδιορίζεται ως «το δικαίωμα να μην υφίσταται [ κανείς ] δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο».


Τα τελευταία 50 χρόνια ,από την πρώτη μέρα ίδρυσής της, δηλαδή, η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται σθεναρά και ακατάπαυστα προκειμένου να γίνει καθολικά σεβαστό το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου, σε κάθε γωνιά της γης, να εκφράζεται ελεύθερα, αβίαστα και χωρίς κυρώσεις. Παρόλο που μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια οι δράσεις της διευρύνθηκαν και περιλαμβάνουν πλέον την προάσπιση όλου του φάσματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το δικαίωμα στην Ελευθερία της Έκφρασης παραμένει για τη Διεθνή Αμνηστία ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε κοινωνίας, και συνεπώς η υπεράσπιση και η ενίσχυση του αποτελούν δράσεις που συνεχίζονται και θα συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.
Παρά τις στοχευμένες και επιτυχημένες δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα ζωής της, δυστυχώς το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης συνεχίζει να καταπιέζεται. Οι αρχές διαφόρων κρατών συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειες να μην ακούγονται αντιρρήσεις, ενστάσεις και διαφορετικές απόψεις, χρησιμοποιώντας βίαιες μεθόδους, όπως συλλήψεις, εκφοβισμό, κακοποίηση και εκτελέσεις.
Οι υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετά μέρη του κόσμου εκφοβίζονται ή συλλαμβάνονται προκειμένου να σταματήσουν την δράση τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Norma Cruz, η οποία δέχεται συνεχώς απειλές για τη ζωή της, εξαιτίας της δουλειάς της για την υπεράσπισης θυμάτων σεξουαλικής βίας στη Γουατεμάλα και η Su Su Nway, ακτιβίστρια στη Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία), που καταδικάστηκε αρχικά σε 12,5 χρόνια και δευτεροδίκως σε 8,5 χρόνια φυλάκιση, επειδή πήρε μέρος σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι περιπτώσεις παραβίασης της ελευθερίας στην έκφραση, όμως, δεν σταματούν εδώ. Δημοσιογράφοι που τολμούν να περιγράψουν αντικειμενικά τα γεγονότα ή να εκφράσουν απερίφραστα την γνώμη τους φυλακίζονται ή και εκτελούνται. Ένας απ αυτούς είναι και ο Shi Tao, δημοσιογράφος και ποιητής από την Κίνα, που έχει καταδικαστεί σε 10ετή φυλάκιση επειδή ξεσκέπασε την δημοσιογραφική ανελευθερία στην χώρα του, αποκαλύπτοντας κυβερνητικές εντολές και κατευθύνσεις προς δημοσιογράφους.
Αλλά και ολόκληρες κοινότητες βιώνουν εκφοβισμό και κακομεταχείριση, επειδή ζητούν ειρήνη και απονομή δικαιοσύνης για θανάτους συγγενών τους. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Κοινότητα Ειρήνης του San Jose Apartadό στην Κολομβία και η Οργανωτική Επιτροπή για Οικογένειες στη Λιβύη.


http://www.amnesty.org.gr/we-defend-the-freedom-of-expression